RET Therapie

Rationeel-emotieve therapie of Rationeel-emotieve gedragstherapie is een vorm van mentale training waarbij zowel het verstand als het gevoel een belangrijke rol spelen. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT). De grondlegger van de therapie is Albert Ellis (1913-2007).

 

“Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken (naar de Griekse wijsgeer Epictetus)”. Volgens Ellis ontstaan problemen vooral door de manier waarop we aankijken tegen de gebeurtenissen die ons overkomen.

 


Het 5-G’s schema wat wordt gebruikt bij deze training

Het gaat er bij de RET dus om dat mensen een realistischer kijk op zichzelf en hun omgeving krijgen die hen in staat stellen om de door hen gewenste doelen in het leven te bereiken, zoals ‘gelukkig worden’. Aan de hand van het 5G’s-schema van de RET zal ik demonstreren hoe ‘de werkelijkheid’ ontstaat:

1 staat voor activerende Gebeurtenis (feiten);

2 staat voor je cognities, opvattingen, overtuigingen of Gedachten;

3 staat voor Gevoel of emoties.

4 staat voor het Gedrag wat je hierbij laat zien.

5 Het uiteindelijke Gevolg

 


 

Voorbeeld 1:

1 Gebeurtenis: Tijdens de ernstige drukte op het werk zie je, net voor het eind van de dag, dat er nog verslagen liggen op het bureau van je collega die weg gewerkt moeten worden. Echter is de collega al naar huis gegaan. Om te zorgen dat het toch nog gedaan werd ging je met tegenzin overwerken tot diep in de avond. En je was al zo moe vanwege de drukte.

2 Gedachten: Dit kan écht niet blijven liggen want die hebben we écht nodig. Als we die niet wegwerken kunnen we niet verder en als ik het niet doe wie doet het dan!

3 Gevoel: Boos…! Op de collega die dit heeft laten liggen en dat ik alles altijd in de gaten moet houden en ik heb het zelf ook al druk. Die collega gaat niet voor het bedrijf en zou meteen ontslagen moeten worden (interpretatie en evaluatie).

4 Gedrag: Mogelijk grensoverschrijdend gedrag die avond met eventueel slecht slapen tot gevolg. En de volgende dag op het werk val je uit tegen je collega want je bent nog razend hierover.

5 Gevolg: Collega terug boos op jou en begrijpt niet waar jij je zo druk over maakt! Bemoei je met je eigen zaken. Ook geeft de collega aan dit aangegeven te hebben bij zijn teamleider! Je gevoel zakt je in de schoenen en je vind jezelf hierin verschrikkelijk.

 


 

Voorbeeld 2:

1 Gebeurtenis: Tijdens een bijeenkomst van familieleden om de 80-jarige moeder te verhuizen naar een zorgtehuis doe je een voorstel om eerst de spullen in de woonkamer aan te pakken en dan pas de slaapkamer, omdat je dan meer ruimte beneden hebt om spullen neer te kunnen zetten. De familie negeert je en gaat zonder discussie voor een heel ander plan.

2 Gedachten: ‘Zie je we, ik wordt nooit serieus genomen door mijn familie’ (interpretatie). Ik kan hier niet meer tegen en waarom zit ik nog bij zo’n familie bijeenkomst (evaluatie)!

3 Gevoel: Onzeker & somber.

4 Gedrag: Ik trek mij terug, mijn motivatie om mee te helpen is sterk verminderd.

5 Gevolg: Het wordt een vervelende dag om mee te helpen en mijn familieleden weer te zien.