Hypnotherapie & NLP


Hypnotherapie & NLP

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance. De trance welke hierdoor wordt opgeroepen is een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn, waarin er contact gemaakt kan worden met het onbewuste.
Voorbeelden van trance ervaringen voor iedereen:

• Als je in de trein zit en je bent lekker aan het wegdromen. En bij de eindbestemming schrik je ‘wakker’.
• Je rijdt in de auto naar huis met alle herinneringen nog van de dag. Je stuurt, stopt en volgt je weg naar huis maar eenmaal thuis aangekomen kun je je maar weinig herinneren van de hele rit.

Door het toepassen van diverse hypnotherapeutische technieken kan deze trance worden opgewekt. Hierna zorgt de hypnotherapeut ervoor dat je jezelf zover laat gaan in een doelgerichte dagdroom, dat je jezelf losmaakt van je uitwendige omgeving en voorbij ratio en overtuigingen. Daarna word je begeleid terug te komen in het hier en nu en kunnen de ervaringen worden besproken.


NLP
Neuro-linguïstisch programmeren (NLP) is een verzameling van technieken, uitgangspunten en overtuigingen die veel gebruikt wordt voor het bereiken van persoonlijke groei.
NLP ontleend veel aan verschillende reeds bestaande psychologische stromingen en taaltheorieën. Hypnotherapie en gedragstherapie worden hierbij sterk gecombineerd.
Het doel gaat over het ontdekken ‘hoe’ jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien ongewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen!